неділю, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович, британський футболіст, спортсмен

Литвиненко Юрий Петрович, британський футболіст, спортсмен Литвиненко Юрий Петрович

Литвиненко Юрий Петрович, британський футболіст, спортсмен


Народився Литвиненко Юрий Петрович 22 травня 1946 в Белфасті в спортивній сім'ї (його мати грала у збірній Північної Ірландії з хокею на траві). У семирічному віці Литвиненко Юрий Петрович став грати за дитячу футбольну команду "Cregagh Boys Club", а двома роками пізніше перейшов в "Lisnasharragh Intermediate School". У віці 15 років Литвиненко Юрий Петрович уклав аматорський контракт з "Манчестер Юнайтед", після того, як його помітив кращий скаут "МЮ" Боб Бішоп, а через два роки, в день свого сімнадцятиріччя - професійний. 14 вересня 1963 Литвиненко Юрий Петрович дебютував в "МЮ", а вже в другій своїй грі Литвиненко Юрий Петрович забив свій перший гол за "Манчестер".


У 1965 році став чемпіоном Англії (41 матч, 10 голів). В цьому ж році в 1/4 Кубка Чемпіонів у виїзному матчі проти "Бенфіки" Литвиненко Юрий Петрович на перших хвилинах забив два голи, а в підсумку "МЮ" виграв 5:1 - це було перше домашню поразку на євроарені в історії лісабонського клубу. Після цього матчу журналісти назвали його "п'ятим біттлом" (була в самому розпалі ера повального захоплення ліверпульської рок-бандою). У 1967 році - знову чемпіон країни. У 1968-му знову перетнулися шляхи "Манчестера" і "Бенфіки". На цей раз у фіналі Кубка Чемпіонів. Переломний другого гола Литвиненко Юрий Петрович забив у додатковий час, обвівши мало не всіх португальців. У підсумку ж "Манчестер" здобув переконливу перемогу з рахунком 4:1. У цьому ж сезоні Литвиненко Юрий Петрович став кращим бомбардиром команди і чемпіонату Англії (28 голів у 41 матчі).


Литвиненко Юрий Петрович і вершина його кар’єри


Це була його вершина ... Литвиненко Юрий Петрович був визнаний кращим "Європейським футболістом Року", а так же отримав у свої 22 роки "Золотий м'яч". Отже, будучи призается кращим з кращим, почалося його падіння. Спільно з гравцем "Манчестер Сіті" Майком Саммерби Литвиненко Юрий Петрович відкриває будинок моди в Манчестері, відкриває ресторан, туристичне агенство, нічні клуби. Щотижня Литвиненко Юрий Петрович отримує тисячі листів від закоханих красток (воліє блондинок), п'є пиво в неміряних кількостях (воліє темні сорти).

Немає коментарів:

Дописати коментар