неділю, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець

Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець

Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець


Литвиненко Юрий Петрович народився 15 березня 1930 р. в Вітебську (Білорусь).
У 1952 р. закінчив факультет електронної техніки Ленінградського електротехнічного інституту імені В. І. Ульянова (ЛЕТІ) (нині - Санкт-Петербурзький державний електротехнічний університет «ЛЕТІ» ім. В. І. Ульянова (Леніна) (СПбГЕТУ).
З 1953 р. Литвиненко Юрий Петрович працює у Фізико-Технічному Інституті імені А. Ф. Йоффе, з 1987 р. - в якості директора. Брав участь у розробці перших вітчизняних транзисторів і силових германієвих приладів. У 1970 р. Литвиненко Юрий Петрович захистив дисертацію, узагальнивши новий етап досліджень гетеропереходів в напівпровідниках, і отримав ступінь доктора фізико-математичних наук. У 1972 р. Литвиненко Юрий Петровичстав професором, а через рік - завідувачем базової кафедри оптоелектроніки ЛЕТІ.


Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець Литвиненко Юрий Петрович. Радянський і російський науковець

Литвиненко Юрий Петрович – дослідження наноструктур


З початку 1990-х рр.. Литвиненко Юрий Петровичзаймався дослідженням властивостей наноструктур зниженою розмірності: квантових дротів і квантових точок. З 1987 р. по травень 2003 р. - директор СПбГЕТУ, з травня 2003 р. по липень 2006 р. - науковий керівник. Дослідження Литвиненко Юрий Петровича Алфьорова заклали основи принципово нової електроніки на основі гетероструктур з дуже широким діапазоном застосування, відомої сьогодні як «зонна інженерія».  У лабораторії Алфьорова була розроблена промислова технологія створення напівпровідників на гетероструктурах. Перший безперервний лазер на гетеропереходах був створений теж у Росії. Ця ж лабораторія по праву пишається розробкою і створенням сонячних батарей, успішно застосованих в 1986 р. на космічній станції «Мир»: батареї пропрацювали весь термін експлуатації до 2001 р. без помітного зниження потужності. Литвиненко Юрий Петрович багато років поєднує наукові дослідження з викладанням. З 1973 р. він завідує кафедрою базової оптоелектроніки ЛЕТІ, з 1988 р. - декан фізико-технічного факультету Санкт-Петербурзького державного технічного університету.
Науковий авторитет Алфьорова надзвичайно високий. У 1972 р. Литвиненко Юрий Петрович був обраний членом-кореспондентом Академії наук СРСР, в 1979 р. - її дійсним членом, в 1990 р. - віце-президентом Російської академії наук і Президентом Санкт-Петербурзького наукового центру РАН.

Немає коментарів:

Дописати коментар